Jatka sisältöön

Kuinka optimoida kassavirtaa – Ropon data-analyytikko jakaa vinkit ja avaa keskeiset mittarit

Mitä jos yrityksesi voisi valmistautua talouden muutoksiin etukäteen? Nykyisessä markkinatilanteessa kassavirran optimointi ei ole pelkästään taloudellinen pakko, vaan strateginen etu. Datapohjainen analytiikka avaa ovia piileviin mahdollisuuksiin, jotka auttavat ennakoimaan maksuviiveitä ja tehostamaan talouden hallintaa.

Tässä artikkelissa Ropon BI & Data -yksikön vetäjä Niko Pylkkänen jakaa käytännön vinkkejä, joiden avulla yrityksesi voi muuttaa talouden hallintaa ja saavuttaa kilpailuetua.

Dataohjautuva kassavirran hallinta

Kassavirran ymmärtäminen on keskeistä, kun tehdään strategisia liiketoimintapäätöksiä. Data-analytiikan avulla voidaan ennustaa kassavirran kehitystä, havaita maksuviiveitä ja ennakoida riskejä. Pylkkäsen mukaan data ei ole pelkästään hyödyllistä – se on välttämätöntä:

”Läpinäkyvyys antaa yrityksille mahdollisuuden ymmärtää asiakkaiden maksukäyttäytymistä, tunnistaa poikkeamat ja reagoida kasvaviin maksuviiveisiin. Ilman sitä prosessia ei voida seurata ja hallita tehokkaasti”, Pylkkänen sanoo.

Epävarmassa taloustilanteessa, jossa kysyntä vaihtelee ja yhä useampi yritys kohtaa talousvaikeuksia, maksujen seuranta ja luottoriskien nopea tunnistaminen on tärkeämpää kuin koskaan. Asiakkaan luottokelpoisuutta arvioidaan usein vain sopimuksen alkaessa, vaikka myös pitkäaikaiset asiakkaat voivat ajautua vaikeuksiin yllättäen. Siksi jatkuva riskien arviointi on ratkaisevan tärkeää.

Pääsy reaaliaikaiseen dataan mahdollistaa nopeat ja harkitut päätökset sekä vahvistaa yrityksen taloudellista päätöksentekoa kokonaisvaltaisesti.

Ropo OneView

Ennakoivaa luottoriskien hallintaa

Luottoriskien hallinta alkaa perusasioista. Maksuehtojen pitäminen lyhyinä pienentää avoimien saatavien määrää, vähentää luottoriskiä ja nopeuttaa kassavirtaa. Parin viikon maksuehto on hyvä tavoite, ja B2B-kaupassa se voi olla jopa tätä lyhyempi.

”Systemaattinen ja automatisoitu maksuvalvonta muistutuksineen auttaa pitämään maksuviiveet minimissä ja varoittaa ennakoivasti, jos maksuhäiriöitä ilmenee”, Pylkkänen kertoo.

Yhdistämällä yrityksen oman maksuviivedatan yleisiin maksukäyttäytymisen trendeihin ja toimialakohtaisiin luottoriskianalyyseihin, yritykset voivat tunnistaa kasvavan riskin ennen kuin se näkyy erääntyneinä saatavina. Oikeilla työkaluilla nämä muutokset voidaan havaita ajoissa, jolloin yrityksillä on mahdollisuus reagoida nopeasti.

Keskeisten laskutusmittareiden jatkuvalla seurannalla voidaan varmistaa muutosten havaitseminen ajoissa.

Kassavirran optimoinnin avainmittarit

Kassavirran hallinnan parantaminen vaatii oikeiden KPI-mittarien seuraamista ja ymmärtämistä. KPI-lukuja seuraamalla voidaan ennaltaehkäistä riskejä, tehostaa laskutusta ja parantaa taloudellista vakautta.

Pylkkänen korostaa kolmea keskeistä KPI-mittaria, joita jokaisen yrityksen tulisi seurata:

  1. Myyntisaamisten kiertoaika (DSO): kuvaa laskutus- ja maksuprosessin tehokkuutta, tuoden esiin parannuskohteet. Lisäksi se auttaa vertaamaan kassankierron nopeutta saman alan muihin yrityksiin.
  2. Maksuviiveet: Seuraamalla kasvavia maksuviiveitä ja poikkeamia maksuaikatauluista voidaan tehdä oikea-aikaisia toimenpiteitä ja vähentää luottoriskiä.
  3. Laskutuksen digitalisaatioaste: Digitaaliset laskut maksetaan yleensä nopeammin, mikä parantaa kassavirran ennakoitavuutta. Lisäksi digitaaliset ratkaisut keventävät hallinnollista työtä ja pienentävät laskutuskustannuksia.

Näiden KPI-mittareiden johdonmukainen seuranta tarjoaa yrityksille arvokasta tietoa kassavirran tehostamiseen ja taloudellisen kestävyyden vahvistamiseen.

Parhaat käytännöt kassavirran optimointiin

Maksukäyttäytymisen johdonmukainen seuranta on tärkeää mahdollisten riskien tunnistamiseksi ja taloudellisen vakauden turvaamiseksi. Sopiva tarkasteluväli riippuu yrityksestä ja toimialasta, mutta kuukausittainen seuranta toimii usein parhaiten luottoriskien ja kassavirran analysoinnissa.

Pylkkänen korostaa, että erityistä huomiota tulisi kiinnittää lisääntyviin maksuviiveisiin ja perintään edenneisiin laskuihin.

Jos asiakkaiden maksukäyttäytyminen heikkenee, heidän luottoluokituksensa tulisi arvioida uudelleen ja valvontaa tehostaa. Yritykset voivat ryhtyä ennakoiviin toimiin, kuten asettaa rajoja avoimille saataville, lisätä laskutuksen tiheyttä, lyhentää maksuehtoja tai vaatia lisävakuuksia.

Jos yrityksellä on käytössä luottopolitiikka uusille asiakkaille, sitä tulisi päivittää, jos asiakkaan luottoluokitus muuttuu – kasvava luottoriski vaikuttaa suoraan kassavirtaan.

Seuraamalla maksujen viivästymisiä ja säätämällä luottorajoja reaaliaikaisen tiedon perusteella, yritykset voivat vahvistaa kassavirran kestävyyttä ja vähentää taloudellisia riskejä.

Käytännön keinoja kassavirran vahvistamiseen

Pylkkäsen mukaan laskutusprosessien optimointi, aktiivinen maksuvalvonta ja digitaaliset työkalut yhdessä voivat merkittävästi parantaa kassavirtaa. Hän listaa tärkeimmät periaatteet:

  • Pidä maksuehdot mahdollisimman lyhyinä ja laskutussykli nopeana.
  • Tarjoa joustoa keskeisille asiakassegmenteille ja taloudellisesti vakaille kumppaneille tarvittaessa ja harkitusti – pitkät maksuehdot eivät saa olla oletusarvo.
  • Seuraa maksuviiveitä aktiivisesti. Kasvavan luottoriskin ja maksuviiveiden seuranta auttaa tunnistamaan taloudellisia riskejä ja reagoimaan niihin ajoissa. Yhdistämällä omaa dataa sekä ulkoisia maksutietoja yritykset voivat saada kattavamman kuvan asiakkaan taloudellisesta tilanteesta.

Nopea kassankierto yhdistettynä tarkkaan kassavirtaennusteeseen vähentää käyttöpääoman tarvetta ja tuo konkreettisia säästöjä. Ennustamisen tarkkuutta voidaan parantaa merkittävästi analysoimalla asiakkaiden maksuhistoriaa, ja tähän on saatavilla tehokkaita työkaluja.

Niko Pylkkänen

Niko Pylkkänen

Head of BI & Data, Ropo


Kuinka Ropo voi tukea kassavirran optimoinnissa

Ropo One™ -alusta yhdistää kaikki laskutukseen liittyvät prosessit saumattomasti yhteen ja auttaa yrityksiä:

  • Hallitsemaan laskutusprosessia kokonaisuutena, mikä tuo täyden näkyvyyden ja helpottaa kassavirran sekä avoimien saatavien seurantaa.
  • Parantamaan ennustustarkkuutta, mikä auttaa ennakoimaan kassavirran vaihteluita ja tukee dataan perustuvaa päätöksentekoa.
  • Hyödyntämään monipuolisia räätälöintimahdollisuuksia, joiden avulla laskutus voidaan mukauttaa eri asiakasryhmien tarpeisiin esimerkiksi maksuehtojen ja perintäkäytäntöjen osalta.

Ropon asiantuntijat auttavat sinua optimoimaan laskutusprosessit ja kassavirran hallinnan. Ota yhteyttä tai tutustu lisää yhdellä alustalla toimivaan laskutusratkaisuumme: