Mark Zuckerbergin kuuluisa I´m CEO, Bitch -käyntikortti kertoo vahvasta omanarvontunnosta, joka on toimitusjohtajalle tyypillistä. Nykyään egoilu sallitaan myös talousjohtajalle – ilman osaavaa CFO:ta yrityksen johto suunnistaa silmät kiinni. Lukuorientoituneessa yritysmaailmassa talousjohdon rooli on suurempi kuin koskaan aiemmin.
Nöyrä numeronikkari ja hallinnollinen taustahahmo – aikanaan talousjohtaja saattoi olla vähän väritön, hajuton ja mauton. Digitalisaatio on kiihdyttänyt talousjohtajien nousukiitoa yritysten tärkeimmiksi tukipilareiksi. Talousjohtajasta on kasvanut johtoportaan kartta ja kompassi – vahva tekijä, jonka tärkeimpänä tavoitteena on varmistaa, että yrityksen arvo kasvaa.
Talousjohto hallinnoi yrityksen kulta-aarretta, joka digitaalisessa toimintaympäristössä ei ole pankkitilin saldo vaan data. Talousjohtajan on oltava se liikkeellepaneva voima, joka varmistaa, että talouden data saadaan käyttöön ja sitä hyödynnetään oikein. Pelkkä peräpeiliin tuijottelu ja menneiden raportointi ei riitä – osaava talousjohtaja valjastaa yrityksen talousanalytiikan liiketoiminnan tueksi ja generoi kassavirtaa. Lyhyesti sanottuna talousjohto auttaa yritystä tekemään enemmän rahaa.
Olen itse työskennellyt talousjohtajalle, talousjohtajana ja talousjohtajien kanssa. Oman taustani vuoksi vaadin talousjohdolta paljon – lukuihin täytyy päästä käsiksi, koska ilman lukuja johtaminen on haparointia, mututuntumaa – ja siihen nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä ja kovassa kasvupaineessa ei ole varaa.
Luvut ankkuroivat yrityksen reaalimaailmaan. Visioilla ja missioilla voidaan luoda nostetta ja maalata tulevaisuutta, mutta lukujen perusteella saadaan todellinen kuva yrityksen tilanteesta. Historian ja nykytilan ymmärtäminen on ainut tapa ennustaa tulevaisuutta. Ja mitä tarkempi näkemys voidaan tulevaisuudesta muodostaa, sen paremmin yritystä voidaan ohjata kohti haluttuja tavoitteita.
CFO:n roolin nopeassa muutoksessa on vaikuttanut myös omistamisen murros. Pääomistajasijoittajien omistamilta yhtiöiltä kasvun kulmakertoimelta odotetaan perinteistä organisaatiota enemmän – tavoitteena on aina kasvattaa yrityksen arvoa mahdollisimman nopeasti. Aggressiivinen kasvustrategia edellyttää onnistuakseen vahvaa kokonaisnäkemystä liiketoiminnasta ja toisaalta äärimmäisen tehokasta riskienhallintaa.
Riskienhallinnan ja kasvun näkökulmasta talousjohto toimii kuin F1-auton jarrut – niidenkään tehtävänä ei ole hidastaa vauhtia vaan mahdollistaa maksimaalinen nopeus ja varmistaa maaliin pääsy ehkäisemällä ulosajot ja onnettomuudet. Pääomasijoittajan kannalta talousjohtaja on toimitusjohtajan parina merkittävin yksittäinen tietolähde.
Koska toimintakenttä on muuttunut ja muuttuu edelleen nopeasti, myös yrittäjälähtöisten organisaatioiden on panostettava reaaliaikaisempaan datan käyttöön. BI-palveluiden ja raportointiin liittyvien automaatioiden myötä lukujen aktiivinen hyödyntäminen liiketoiminnan suunnittelussa ei ole enää vain kilpailuetutekijä vaan elinehto.
Vaikka CFO:n roolin painopiste on muuttunut, talousjohdon ydinosaamista on edelleen lukujen analysoiminen ja syy-seuraussuhteiden avaaminen. Dataa on saatavilla mielin määrin, mutta todellinen osaaminen löytyy siitä, että ymmärretään mitä faktat tarkoittavat – miten lukuja tulkitaan ja hyödynnetään niin, että ne tuottavat arvoa liiketoiminnalle.
Lyhyessä ajassa talousjohto on astunut auton takapenkiltä apukuskin paikalle. Rooli on tärkeä ja tulee korostumaan entisestään. Tietenkin paikka pitää ansaita – näyttöjen myötä myös pienelle egoilulle on varaa. Niinhän sitä sanotaan, että kymmentä hyvää toimitusjohtajaa vastaan löytyy yksi hyvä talousjohtaja.
Artti Aurasmaa
Toimitusjohtaja
Ropo Capital
Ropo Capitalin blogissa julkaistaan puheenvuoroja ajankohtaisista aiheista erityisesti liike-elämään, talouteen ja laskutukseen liittyen. Teksti on julkaistu myös Kauppalehden Vieraskynä-blogissa.