Skip to content

Tallenne, esitysmateriaali ja Q&A

Kiitos mielenkiinnostasi 28.10.2021 järjestettyyn Ropon teemawebinaariin, joka keskittyi sähköisen laskutuksen ajankohtaisiin teemoihin: EU:n verkkolaskustandardin vaikutuksiin, uusiin operaattoriyhteyksiin, verkkolaskuosoitteiston hyödyntämiseen sekä parhaisiin käytäntöihin sähköisyysasteen nostamiseksi.

Tältä sivulta löydät videotallenteen, esitysmateriaalin (pdf) sekä Q&A-osion, jossa on vastauksia webinaarissa esitettyihin kysymyksiin sekä hyödyllisiä linkkejä.

Toivomme, että annat meille webinaarista palautetta ja esität kysymyksiä, jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan. Voit myös aina olla yhteydessä omaan yhteyshenkilöösi Ropolla tai palveluneuvontaamme – autamme sinua mielellämme.

Webinaarin videotallenne


Webinaarin Q&A

Alla olevaan osioon olemme koonneet vastauksia webinaarissa esitettyihin kysymyksiin.

Jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan, voit laittaa kysymyksesi tällä lomakkella. Muistathan jättää myös yhteystietosi, niin voimme palata asiaan.

Eurooppalainen verkkolaskustandardi | Hyödyllisiä linkkejä

SFS EN 16931-1:2017 ”Electorinic invoicing, Part 1: Semantic data model of the core elements of an electronic invoice“ –standardi ladattavissa SFS Kaupasta.
Linkki suoraan dokumenttiin (sivun alaosassa Lisätietoa-kohdassa on ohjeet julkaisun lataamiseen.)

EN16931–standardissa käytetyt koodilistat, uusin versio tällä hetkellä: Full listing of the code lists as used in EN16931 – version 8.0 (tiedosto avautuu suoraan Excel-ohjelmaan)

Finvoice 3.0 –version dokumentaatio
Energiatoimialan Finvoice 3.0 -soveltamisohje ja mallilaskut

TEAPPSXML 3.0 -version dokumentaatio 

Schematron-validoinnin määrittelydokumentti ja Schematron-validointitiedostojen tilauslomake

Valtiokonttorin sivuilla:
Julkishallinnon täsmentävä ohje
Eurooppa-normin mukaisissa verkkolaskuissa käytettävät verokohtelukoodit
Verkkolaskumallit, joissa on kuvattu Eurooppa-normissa käytetyt verokohtelukoodit (edellistä dokumenttia täydentäviä esimerkkejä)

Webinaaritallenne ja -materiaali TIEKEn webinaarista ”Hyvä tietää alv-koodeista arvonlisäverotuksessa”*

Mikä on standardoinnin funktio?

Standardoinnilla pyritään yhtenäistämään toimintaa ja siten lisäämään yhteensopivuutta, vaihdettavuutta, turvallisuutta sekä pienentämään kustannuksia ja esim. palvelun/tuotteen haitallisia ympäristövaikutuksia.

Esimerkiksi Euroopassa lähes jokaisessa maassa on ollut omat kansalliset verkkolaskun sanomaformaatit sekä vaatimukset siitä, mitä tietoja verkkolaskun tulee sisältää. Jos/kun päästään sopimaan yhteiset pelisäännöt (standardit), yhteistoiminta helpottuu.

Mitä tietoja laskulla tulee eurooppalaisen verkkolaskustandardin mukaan olla?

Eurooppalaisen verkkolaskustandardin vaatimuksia ei ole helppo typistää lyhyeen listaan. Kyse ei ole pelkästään pakollisista tiedoista, kuten esimerkiksi tuotteen/palvelun verokäsittelykoodista laskurivillä, vaan myös laskun tietojen keskinäisitä suhteista. Esimerkiksi laskutettavan tuotteen tai palvelun verollisuus/verottomuus vaikuttaa siihen, mitä tietoja laskulla tulee tai saa esittää.

Lisätietoa laskun tietosisällön minimivaatimuksista saa esimerkiksi Verkkolaskufoorumin syysseminaarissa 2018 Pirkko Vedenpään pitämästä esityksestä. Katso esitys tästä »

Mistä saan ajantasaisen verkkopalvelutunnusohjeen?

Ropon palvelussa käytettävät välittäjätunnukset saa Ropolta.

Pystyykö verkkolaskun hylkäysvirheestä erottamaan, onko virhe meidän vai vastaanottajan päässä?

Virhepalaute tarkoittaa pääsääntöisesti sitä, että lähetetyssä laskussa on ollut virhe, joka laskun lähettäjän on korjattava (esim. virheellinen verkkolaskuosoite).

Hylätäänkö laskut, joissa eräpäivä on menneisyydessä?

Operaattorit eivät hylkää, mutta ainakin osa pankeista hylkää, jos laskun eräpäivä on liian lähellä tai menneisyydessä. Pankkien aikarajat hieman vaihtelevat. Esimerkiksi Nordean palvelussa eräpäivään pitää olla vähintään kuluva päivä + 2 arkipäivää.

Mitkä lähettäjän osoitetiedot ovat EU-standardin mukaan pakollisia? Onko myyjän yhteyshenkilö pakollinen?

Eurooppalaisen verkkolaskustandardin mukaan myyjän osoitetiedossa on pakollinen ainoastaan maakoodi. Esimerkiksi Finvoice-aineistoon ei kuitenkaan voi kirjoittaa pelkkää osoitteen maakoodia, vaan sen myötä pakolliseksi tulee koko myyjän postiosoite eli katuosoite (johon voi kirjoittaa myös PL-osoitteen), kaupunki eli postitoimipaikka ja postinumero.

Myyjän yhteyshenkilö ei ole standardin mukaan laskulla pakollinen.

Voimmeko hyödyntää Verkkolaskuosoitteistoa ostolaskujemme sähköisyysasteen nostamisessa?

Verkkolaskuosoitteiston kertalatausoikeuden ostamalla voi koko osoitteiston ladata itselleen Excel-tiedostona (lisätietoa https://verkkolaskuosoite.fi/client/index.html#/contract-anon/create)
Osoitteistossa on myös tieto, joka kertoo, onko yrityksellä kyvykkyys lähettää verkkolaskuja. Vertaamalla omaa toimittajarekisteriä osoitteistossa ilmoitettuihin lähettäjätietoihin, voi etsiä ne toimittajat, joilla olisi kyvykkyys verkkolaskun lähettämiseen.

Tuleeko jossain vaiheessa mahdollisuus lähettää verkkolaskuja ulkomaille?

Palvelumme kautta on mahdollista lähettää laskuja PEPPOL-verkoston kautta myös ulkomaille, jos laskun vastaanottajalla on kyvykkyys ottaa laskuja vastaan PEPPOLin kautta.
Myös nykyisten operaattoriyhteyksiemme kautta on mahdollista lähettää näiden operaattoreiden vastaanottajille laskuja myös Suomen ulkopuolelle, kuten esim. Pageron tai InExchangen vastaanottajille Ruotsiin.

Mikä PEPPOL on?
Katso webinaaritallenne ja -materiaali Tieken webinaarista
”PEPPOL FOR DUMMIES, PERUSASIOITA PEPPOL VERKOSTA”
Esiintyjänä Tapani Turunen, Tieto
tapahtumat.tieke.fi/peppol-for-dummies

Kauanko kestää, että paperilasku on tulostettu ja toimitettu jakeluun? Mistä viiveet/toimitusongelmat ulkomaille lähtevissä paperilaskuissa johtuvat?

Ropolta laskut toimitetaan tulostukseen pääsääntöisesti saman päivän aikana. Arkipäivinä Ropolle toimitetut laskut toimitetaan jakelijalle viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.

Ulkomailla jakelusta vastaavat paikalliset jakeluyhtiöt, joiden aikatauluun emme valitettavasti pysty ottamaan kantaa.

Onko laskutukseen tulossa toimintoa, jolla voisi tehdä tarjouksia, jotka toteutuessaan voisi siirtää suoraan lähteelle/laskulle?

Tällä hetkellä tämän kaltaista ominaisuutta ei ole työn alla, mutta kehitämme Ropo 24 -palveluamme jatkuvasti asiakkailta saadun palautteen perusteella. Otamme kehitysehdotuksia vastaan mielellämme – yksi kanava kehitysajatusten jakamiseen on vuosittain toteutettava asiakastyytyväisyyskysely, joka lähetetään tässä vuoden loppupuolella.